標題: [100726]MBC News Desk批判音樂界5秒歌手多如羊毛 [打印本頁]

作者: NicE1004    時間: 2010-7-26 11:26     標題: [100726]MBC News Desk批判音樂界5秒歌手多如羊毛

作者: NicE1004    時間: 2010-7-26 11:52

作者: 911hk    時間: 2010-7-26 13:24

5秒.....都幾慘,做歌手唱得一句都冇...
作者: kumera    時間: 2010-7-26 13:50

呢個係偷換概念...唱得短唔代表佢地冇唱功

其實男團女團都好,好多時都有solo stage
唱功一D都唔失禮

我感覺到韓國對男團女團既批評聲音一日比一日大...但好多都係無的放矢
真係唔知點解
作者: kennysng    時間: 2010-7-26 13:50

太多人未必一定好= =
作者: mr.fung    時間: 2010-7-26 14:38

引用:
原帖由 kumera 於 26/7/2010 01:50 PM 發表
呢個係偷換概念...唱得短唔代表佢地冇唱功

其實男團女團都好,好多時都有solo stage
唱功一D都唔失禮

我感覺到韓國對男團女團既批評聲音一日比一日大...但好多都係無的放矢
真係唔知點解 ...
有太多男團女團出嚟...
作者: theo    時間: 2010-7-26 16:06

其實係咪真係得咁少秒數, 一句歌都無?
作者: se7en2se7en    時間: 2010-7-26 17:22

一早就講過多人組合既一個大問題,
所以nichkhun係第一首主打歌都投訴過, 剩係得"lalalalala......pretty baby....", 不過起碼都有4句唱到10幾秒
有d仲要比較離譜, 特登集中哂去唱得好既成員, 唱得唔好既成首歌真係唱得一兩句

其實多人組合仲有另一個問題, 佢地以為將各有特色既成員group埋一齊, 跟住可以吸引到有各種需求既fans,但係其實一上到舞台反而係突出唔到自己既特色
因為無可能花咁多資源去每人整一個獨立形象, 變左好似日本既少女組合咁, 要統一哂d形象, 好多時候仲要成隊人唱到個tone一模一樣, 再誇張連表情動作都統一埋
作者: 中文王    時間: 2010-7-26 23:31     標題: 回復 4# 的帖子

雖然個節目係有偷換概念,
但係事實就好似7仔所講,
的確有唱得唔好既成員唱得一兩句比較容易唱既就算。
集中哂唱得好既成員身上,
就算有合唱部分都冇咩意義,
因為根本就聽唔到唱成點,甚至有冇唱都唔知,
令人錯覺成隊真係唱得好好。
所謂既solo stage都係d唱得好既成員,
唱得差既好少機會畀人聽到佢唱歌。

我認為唱得多與少都唔係最重要,(當然都唔可以過少)
最重要係就算唱得少都應該有自己一個獨有既角色/崗位,
如果本身負責既部分由其他成員唱埋都冇影響既,
咁呢個成員都真係多餘,
我自己就見過過份到一兩句都唔使唱,
只係有合唱部分,根本同多餘冇分別。

以上言論唔係講韓國咁少,
基本上其他巿場都存在同樣問題。

真係希望多d有心人出黎發表對樂壇有建設性既批評,
就算講得唔好,只要提出到一d point出黎都係好事,
我期望下一次係對流行榜制度作出批判。

作者: kumera    時間: 2010-7-27 01:05

引用:
原帖由 中文王 於 2010-7-26 23:31 發表
雖然個節目係有偷換概念,
但係事實就好似7仔所講,
的確有唱得唔好既成員唱得一兩句比較容易唱既就算。
集中哂唱得好既成員身上,
就算有合唱部分都冇咩意義,
因為根本就聽唔到唱成點,甚至有冇唱都唔知,
令人錯覺成隊真係唱 ...
所以我以前講過我真係好怕sm既人海戰術
講真,除左solo stage/綜藝,真係好難表現到個別團員既個人風格

不過有一點我有少少保留就係...
其實我唔介意一個團員唱歌唔得
因為,始終係偶像,呢方面我可以俾多D包容
但相反,我希望團員可以表現到自己既"獨特性"
即係...用番少時做例,我一路都覺得孝淵好委屈
因為響團入面,每隻歌都show唔到佢既長處

歡迎光臨 Wonder Girls 香港站 - HK Wonderful Club - 홍콩 원더풀 클럽 - WGHK (http://wondergirlshk.com/discuz/) Powered by Discuz! 6.0.0