標題: [其他] [100909]我地兩位主音把聲 [打印本頁]

作者: liverp    時間: 2010-9-9 15:42     標題: [100909]我地兩位主音把聲

其實各位 Wonderful 有冇在聽佢地 d 歌時有意識地去分辨每位成員把聲。

作為 fans 我都好難為情咁講我至少有一半係唔能夠有信心分辨出 小隊 同 女王 。

兩人歌唱力都不相百仲,但聲線同唱腔有點近似 。但覺得 小隊 比 女王 可能唱得
高 key 一點點 ,唔知各位有冇同感?
作者: ---儀---    時間: 2010-9-9 15:49

如果聽唱片應該係難少少既
不過如果你係聽live片既話
會好明顯...
女皇唱歌會冇咁穩定..
雖然有時d key高佢都去到..
但可能佢出道前只係train左三個月左右
訓練未有仔細咁train, 所以tell me時期好易走音
同埋女皇要睇番佢既身體狀態...
tell me易走音係因為工作好多

反而隊長把聲好穩定..
好少會走音... d音都穩步上揚d~
作者: liverp    時間: 2010-9-9 16:05

好同意聽原聲唱片版本時比較難認。
作者: liverp    時間: 2010-9-9 16:12

感謝樓上兩位賜教了。睇o黎我要更加把勁努力提昇自己o既 WG 聽力了!
作者: 中文王    時間: 2010-9-9 19:32

引用:
原帖由 liverp 於 2010-9-9 15:42 發表
其實各位 Wonderful 有冇在聽佢地 d 歌時有意識地去分辨每位成員把聲。

作為 fans 我都好難為情咁講我至少有一半係唔能夠有信心分辨出 小隊 同 女王 。

兩人歌唱力都不相百仲,但聲線同唱腔有點近似 。但覺得 小隊  ...
其實WG已經係最易分聲既組合之一,
因為5把聲特徵都有明顯分別,
唱既風格亦唔會完全一樣.
作者: ywlr    時間: 2010-9-9 22:48

可能你初開始聽有d混淆
其實只要聽多d就可以好容易分出
女皇把聲比較厚d...唱嗌歌部份時好有爆發力
你聽得多就發覺嗌歌部份好多時都係女皇唱
key亦都低過小隊...
而小隊把聲就比較柔和..唱抒情部份聽得好舒服...
兩個把聲性質唔同
作者: NicE1004    時間: 2010-9-10 00:28

作者: liverp    時間: 2010-9-10 01:17

如果係一 d 甚麼現場節目表演或即興式o既展歌喉 ,佢地用番自己
冇修飾過o既聲音o黎唱就易認好多。
作者: 911hk    時間: 2010-9-10 01:54

女皇 :
[youtube]sj3KYD83kSU[/youtube]
作者: kumera    時間: 2010-9-10 01:58

引用:
原帖由 中文王 於 2010-9-9 19:32 發表

其實WG已經係最易分聲既組合之一,
因為5把聲特徵都有明顯分別,
唱既風格亦唔會完全一樣.
唯一係真係小隊同女皇難分,饅頭/宣美/小U把聲冇可能認唔到
惠林就爭少少character,但聲底其實都同其他人有分別

或者形象化D可以咁樣概括:
小隊就係hifi 碟歌手
女王就係流行歌之后
作者: NicE1004    時間: 2010-9-10 01:58

作者: 911hk    時間: 2010-9-10 03:09

引用:
原帖由 nice1004 於 2010-9-10 01:58 發表

條片出唔到?
定係得我一個睇唔到?
我改返好,之前整錯左d野..依家應該可以睇到...
另外有人可以幫我補上小隊的嗎?
我找不到一個較好的..

我想給樓主聽聽看2人聲線/音的分別和
各人的特色"
作者: liverp    時間: 2010-9-10 08:58

不如玩個遊戲o丫,猜o下邊個唱。
http://www.muziboo.com/liverp/music/if-i-aint-got-u/

歡迎光臨 Wonder Girls 香港站 - HK Wonderful Club - 홍콩 원더풀 클럽 - WGHK (http://wondergirlshk.com/discuz/) Powered by Discuz! 6.0.0