標題: [110319]Shy Boy舞蹈被盜用 [打印本頁]

作者: mcc199792    時間: 2011-3-19 10:49     標題: [110319]Shy Boy舞蹈被盜用

Shy Boy舞蹈被盜用
寫手:Delight– 2011/03/18
文章分類:韓國娛樂新聞

Secret的編舞老師朴某,因某舞蹈學院擅自教授自己所創作的舞蹈,而向法院提出訴訟!! 求償2500多萬韓圓

首爾中央法院透露: Shy Boy的編舞家朴某向E公司及加盟店主金某、講師許某.黃某等人提出了禁止侵犯著作訴訟

朴某主張我擁有Shy Boy的編舞使用權,所以E公司在未經許可的情況下教授學生們其舞蹈是不對的行為,以及E公司加盟店主金某在學院內提供的有關歌曲指導,開在學院網站公開告知有專題課

朴某友人表示: 朴某並不是為了錢而是為了保護自己的作品,要求正當的待遇而提起訴訟!!

Delight覺得人家辛辛苦苦所創作的舞步,未先告知卻拿來做有金錢交易的授課實在不對呀!!!
作者: kumera    時間: 2011-3-19 10:53

請過來香港告吧...
作者: 肥樂    時間: 2011-3-19 11:40

邊個抄人阿

作者: 中文王    時間: 2011-3-19 12:16

要告既話JYP未好唔得閒,
單係台灣都有好多跳舞學校教nobody.

呢d野有助宣傳,其實隻眼開隻閉可能重好。
作者: ywlr    時間: 2011-3-19 23:41

教授學生們其舞蹈?
香港同台灣大把-_-
作者: ---儀---    時間: 2011-3-20 00:55

下... 個舞法紅左教下其他人又俾人告都幾奇怪
咁D FANS唔可以跳SHY BOY?@@?
SHY BOY 有個舞蹈夠有WG既子彈舞啦
係咪要告都告佢地先呢???@@?
作者: icy    時間: 2011-3-20 01:36

教授學生們其舞蹈都要告? KAI左?
咁人地韓國個D跳舞既米比人告死左=.=
作者: se7en2se7en    時間: 2011-3-20 10:14

引用:
原帖由 ---儀--- 於 2011-3-20 00:55 發表
下... 個舞法紅左教下其他人又俾人告都幾奇怪
咁D FANS唔可以跳SHY BOY?@@?
SHY BOY 有個舞蹈夠有WG既子彈舞啦
係咪要告都告佢地先呢???@@?
仲有下巴V line舞
不過重點都係個個收錢教跳呢隻舞都要先知會你,咁就鬼有人教

歡迎光臨 Wonder Girls 香港站 - HK Wonderful Club - 홍콩 원더풀 클럽 - WGHK (http://wondergirlshk.com/discuz/) Powered by Discuz! 6.0.0