標題: [090419]Wonder Girls擬控柬埔寨組合抄襲 [打印本頁]

作者: 唯愛韓星.WG    時間: 2009-4-19 17:18     標題: [090419]Wonder Girls擬控柬埔寨組合抄襲

Wonder Girls的《Nobody》現場演出

柬埔寨女子組合RHM的新曲和Wonder Girls的《Nobody》如出一轍
  新浪娛樂訊 北京時間3月13日上午消息,據韓國媒體報導,韓國JYP娛樂公司日前表示,Wonder Girls的大熱曲目《Nobody》遭柬埔寨女子組合RHM剽竊,將與負責WG海外版權的索尼音樂攜手,追究其相關責任,

據報導,這支名為RHM的柬埔寨女子組合的新曲在旋律、舞台設計、舞蹈動作上都與Wonder Girls的《Nobody》如出一轍,就連發型也一模一樣。該MV在通過網絡傳入韓國後,引起了軒然大波。JYP公司相關負責人在12日表示,目前JYP公司已經開始著手對這支MV進行調查,結束後將與負責Wonder Girls海外版權的索尼音樂共同商議,不排除將這支柬埔寨女子組合與其經紀公司告上法庭的可能性。

據悉,JYP公司態度之所以如此強硬,與Wonder Girls的歌曲在亞洲各國均被廣泛剽竊有很大關系,據JYP負責人透露,此前已經在泰國等地發現了剽竊Wonder Girls作品的歌曲,如果繼續放任下去會對Wonder Girls在亞洲的活動造成不好的影響,所以下定決心徹底制止。

柬埔寨女子組合RHM(剽竊版)--NOBODY  MV
[youtube]-nS-c4XB26Q&feature=related[/youtube]

:yy47!! 我自己就覺得佢地好唔得呀..
好鬼笨..你話模仿下就話OK姐 但佢地宜家係冇買到個版權
造型抄到十足十...
就咁拎左首歌擺落個專輯到..=.=拎去賣...
唔講呢一樣住啦.. 佢地個MV一開始舞步竟然係TELL ME喎..
呢個組合個老闆真係諗到好周全喎...:yy38!!
柬埔寨女子組合RHM(剽竊版)--NOBODY  LIVE版
[youtube]AzrwTOqW55I&[/youtube]
作者: 唯愛韓星.WG    時間: 2009-4-19 17:30

:yy27!!
唉  WG既形象呀..
作者: henry.won    時間: 2009-4-19 19:24

咁白痴既野都做
作者: fong_luz    時間: 2009-4-19 20:23

之前都見到有e單,,上youtube搵吾到
估吾到都叫nobody- -
而且所有野根本係抄到十足
好想知戈d meaning係米都一樣- -
作者: ≧青蛙≦    時間: 2009-4-19 21:11

唔洗抄到咁呀嘛..
正常人都會諗下先做喇,
咁樣做都應該預左俾人告喇!`
作者: 念念念    時間: 2009-4-19 21:41

還是正版的 NOBODY好看極了
作者: loklokyi    時間: 2009-4-20 17:10

抄都抄得聰明d.....唔好俾人一眼睇得出係抄
作者: yanyan9120    時間: 2009-4-20 17:33

睇完之後好想走過去同佢地講佢地唱得好廢好想罵佢地一餐- -
作者: viviennefish    時間: 2009-4-20 18:06

好人好姐 做咩抄人姐 !!!
又5知自己唱得差 /// 又5佢地唱咩
d eng 簡直離譜 @#$:@:@#
"i want nobody nobody want u"  <--- OMG
"i want nobody nobody bonjour" <----- 最後一個字是法文來的嗎??!
還有 "i don't want goodbye bye" ...唉~~~~~~~~~~~

Rap 更不用說吧

作者: 路比    時間: 2009-4-20 20:10

抄野咁 CHEAP 既 ...
仲要唱得唔好聽 ...
作者: 唯愛韓星.WG    時間: 2009-4-20 23:49

:yy54!!
宜家好似話 柬埔寨冇"保護外國版權"呢條例 所以唔夠力告-,-
作者: michelle0916    時間: 2009-4-22 12:14

e個组合...
醜様...+ 唔唱得 + 唔跳得...
點做歌手啊?.... - -
作者: ~韓迷~    時間: 2009-4-22 17:37

搞錯呀!!!WG唱得咁好!
佢地簡直影衰左WG個形象囉!!!!
激死我啦!!!

作者: SHEKSHEK118    時間: 2009-4-25 19:29

又抄得唔似就咪抄啦- -"
mv質素又咁差- -

講真,我跳得仲好過佢囉..

作者: ALLALL    時間: 2009-4-26 11:33

火都come!!!>><@$
作者: frxnn.    時間: 2009-4-26 17:12

last part of the mv..
"I DONT WANT GOODBYE, GOODBYE..."

= ="
作者: 小晨    時間: 2009-5-7 13:14

現在很多藝人都嘛有在抄襲 只是沒被發現而已  唉
作者: 冬冬粒    時間: 2009-5-16 21:54

睇完之後我好想嘔,
睇番正版先冇事ja

歡迎光臨 Wonder Girls 香港站 - HK Wonderful Club - 홍콩 원더풀 클럽 - WGHK (http://wondergirlshk.com/discuz/) Powered by Discuz! 6.0.0