標題: [新聞] [100413]太陽報---WG倒蝕三千萬 [打印本頁]

作者: ★丁`    時間: 2010-4-13 21:15     標題: [100413]太陽報---WG倒蝕三千萬

憑一曲《Nobody》熱爆的韓國組合Wonder Girls(WG),去年得事務所力撐全力攻美,可惜闖美成績仍是未知之數,已令事務所去年錄得逾3千萬嚴重赤字。
韓國女子組合Wonder Girls所屬的JYP事務所近日公布年度業績,五女雖以一曲《Nobody》唱至街頭巷聞,兼且師弟組合2PM吸金力強接下不少廣告合約,但事務所去年竟勁蝕約3,000萬港元。原因是去年WG暫停發展韓國市場,得JYP投放大量資源主攻美國,不過她們的首張闖美大碟要待下月才正式發行,故仍未見實質成績。

換血搶攻大中華巿場
而WG於換血加入精通廣東話及普通話的惠林後,近日欲向大中華市場進發,卻是選擇性宣傳,曾推掉邀來港開騷逾百萬港元的酬勞,對香港市場無動於衷,種種因素下,令事務所難以取得收支平衡。而為專注學業停止WG活動的善美,前日參加大學入學試,惹來不少粉絲索簽名。

Big Bang帶挈多賺九成
坐擁少女時代及Super Junior的SM Entertainment錄得逾3,100萬港元的盈餘,至於Big Bang及2NE1所屬的YG事務所,憑兩隊組合去年人氣強勁,總收入比之前勁升92%,達至約2,900萬港元的盈餘。

外娛組
http://the-sun.on.cc/cnt/entertainment/20100413/00476_001.html
作者: ★丁`    時間: 2010-4-13 21:16

宣美又變左善美
點解太陽咁中意個善字
作者: 婷:)    時間: 2010-4-13 21:19

係囉`WG去反韓國發展啦;
成日都去美國!!!得閒黎下香港啦!!!!
WONDER GIRLS加油~!!!
作者: ★丁`    時間: 2010-4-13 21:24

WG fighting~~
作者: 911hk    時間: 2010-4-13 21:28

JYPE掛著攻美,搞到唔得先知衰...
幾時先返去韓國...
作者: NicE1004    時間: 2010-4-13 23:14

作者: wgfun2010    時間: 2010-4-14 00:12

唉~~不過唔驚既,隻專輯一日未出都係未知知數
JYP一定知道一開始會蝕既..
點會諗一去美國就搵到$先得架
作者: ---儀---    時間: 2010-4-14 00:16

哈,jyp都恨左佢自己d人打到美國market啦
先dum阿rain
後dum wonder girls
真佩服佢個毅力~
作者: kay109    時間: 2010-4-14 01:32

講真jyp其實一早都知開頭會蝕...
不過我相信WG一出新碟同多D返韓國就可以有幫助:23423
作者: HoiCowFamily    時間: 2010-4-14 05:37

WG 加油 !!
對佢地有信心 !! :765556
作者: wkyjason    時間: 2010-4-14 08:31

而家都總算成功打左入美國市場,加油呀WG!!!
作者: hinchi20    時間: 2010-4-14 16:00

話晒去美國發展都唔係一件容易ge事...
邊會話一去就紅吖...
更何況佢地又唔係美國人...
慢慢黎啦
作者: kanny    時間: 2010-4-14 17:30

如果jyp肯為左wg蝕3000萬代表佢都算有人性!
唔似sm叫d人做到死死下!

但係點解唔泥hk
出左中文版都唔去內地...
作者: 〥呀賢﹏™    時間: 2010-4-14 19:22

好似話果時JYPE想叫佢地去美國發展...
但係果時岩岩香港邀佢地黎..so推左t^t:233
成百萬嫁...不過距離出新專輯仲有成半個月...
我怕佢地出左新碟既成績都唔係咁好= =
因為換左呀Lim入去...而且d美國人都唔知呀Lim係乜水:5645
不過點都好啦....WG Forever...真係唔想WG就咁就解
真係多d返韓國出show....可能情況會有變:23423
冇咩可能WG同SJ果d都一樣咁出名...但係會蝕成三千萬:436
其實JYPE佢可以張錄影左佢地既concert做返DVD賣 or 錄佢地將係台北既performance再賣都ok
可能會大賣,我第一個去買
不過點都好啦....WG Forever...
真係唔想WG就咁就解!!!

作者: kayan96120    時間: 2010-4-14 20:09

第時賺多過SM :6554
作者: ywlr    時間: 2010-4-14 23:00

wg番韓國一定可以重拾人氣
第時jype一定可以賺多過sme囉
作者: 阿YAN    時間: 2010-4-14 23:28

曾推掉邀來港開騷逾百萬港元的酬勞
太失望啦!!期待左咁耐
作者: kiyan    時間: 2010-6-21 11:48

點解WG唔黎HK發展?

歡迎光臨 Wonder Girls 香港站 - HK Wonderful Club - 홍콩 원더풀 클럽 - WGHK (http://wondergirlshk.com/discuz/) Powered by Discuz! 6.0.0