16 12
發新話題

[新聞] [110408]偶像歌唱實力調查,2AM-金俊秀“唱功至尊”(有安昭熙)

[110408]偶像歌唱實力調查,2AM-金俊秀“唱功至尊”(有安昭熙)

拎sohee黎比= ="梗係冇得比...
sohee都知自己唱歌唔多好... 但有進步到wo~

================================================
來源:chosun.com, Newsen
轉載請註明轉自娛樂園http://kpoppark.com/

MBC“我是歌手”能夠獲得好評的最大原因就是“歌曲”。

不知不覺中逐漸不能用傳統的眼光來看待音樂界。以華麗的表演和視覺為主的偶像歌手們的音樂掌控了周末音樂節目。

偶像的音樂主宰的現在,他們之間也出現了競爭。MR消除影像成為了測定他們歌唱實力的標準。MR消除中被發現是假唱受到網民們指責的事情經常出現。

因此“偶像歌手”中最高唱功順序選拔的調查問卷就不可避免。在排除了音樂界前輩的衹有他們的競賽中,最近對10名歌唱教練為對象進行了偶像組合唱功排名問卷調查,以選出1、2、3位分別獲得3、2、1分的方式進行了計算。

結果歌唱實力優秀的組合1位是2AM(11分),2位是BIGBANG(8分)。相反歌唱實力較差的組合是在日本掀起旋風的KARA(12分)獲得了1位,After School(6分)獲得了第二位。

偶像組合唱功最出色的歌手是JYJ的金俊秀(13分),獲得了能用呼吸錶現旋律非常了不起的評價。第2位的是通過各種OST歌曲獲得認可的少女時代成員泰妍(9分),並列第2位的還有SISTAR成員孝琳(9分)。

相反Wonder Girls的昭熙(12分)和KARA的具荷拉(11分)分列唱功差的偶像組合成員1、2位。這是組合中負責視覺的成員的代錶性例子。

音樂界一位相關人士最近與記者見麵時錶示:“歌謠界的偶像化越來越嚴重。非偶像歌手的出演機會逐漸消失,不僅如此即使有機會也是水和油不相容的感 覺,沒有辦法。在傳達歌曲的音樂節目中中年歌手將沒有立足之地,令人遺憾。唯一的舞台那一兩個深夜音樂節目也要取消了非常可惜。”

在逐漸商品化形成的“偶像市場”中,可以肯定的是如果不想以商品而是歌手的身份站穩腳跟,就必須培養唱功的競爭力。

邊有得比阿-_-
Wonder Girls Spread The Wonder!

SOHEE雖然唔係唱功出色
但比剛出道
已經進步好多啦

2AM唱功的確係好勁
團體唱功第一唔出奇
4個都咁勁

閔先藝 朴譽恩 李宣美 安昭熙 金婑斌 禹惠林 Wonder Girls
사랑해요  원더걸스

比sohee見到一定好hurt,
再講sohee進步左咁多,
聽佢唱08年唱this time同而家唱this time,
真係進步左好多.
同埋我覺得唱得差既人大有人在

無錯...sohee岩岩出道個陣係唔多ok....但係佢2010 MKMF個陣已經厚左好多把聲...穩左好多...WG去美國發展俾佢地同美國音樂人練聲合作係有幫助...起碼唱得更穩...

引用:
原帖由 johnny003 於 2011-4-8 18:37 發表
比sohee見到一定好hurt,
再講sohee進步左咁多,
聽佢唱08年唱this time同而家唱this time,
真係進步左好多.
同埋我覺得唱得差既人大有人在
唱得差既人真係大有人在,不過有好多都係6秒歌手,即係唔駛點唱,變左唔多覺,
昭熙唔係唱功出色,不過至少佢唔會咁樣
而且假唱呢D問題慢慢都開始嚴重,不過就冇咩人公開指責,好日都冇睇韓娛新聞,一係電視睇到D歌手去商演又係咁樣
但係對KARA黎講最傷,組合又有,個人又有
I Want NOBODY, NOBODY but W♥nder Girls....

引用:
原帖由 se7en2se7en 於 2011-4-8 19:06 發表

唱得差既人真係大有人在,不過有好多都係6秒歌手,即係唔駛點唱,變左唔多覺,
昭熙唔係唱功出色,不過至少佢唔會咁樣
而且假唱呢D問題慢慢都開始嚴重,不過就冇咩人公開指責,好日都冇睇韓娛新聞,一係電視睇到D歌手去商 ...
6秒歌手
有D人真係全首歌先唱得幾秒
人太多=冇份唱
閔先藝 朴譽恩 李宣美 安昭熙 金婑斌 禹惠林 Wonder Girls
사랑해요  원더걸스

引用:
原帖由 hong0923 於 2011-4-8 19:09 發表

6秒歌手
有D人真係全首歌先唱得幾秒
人太多=冇份唱
與其講人太多.不如講刻意安排就真,
因為平均計都係咁,即係首首歌都係咁
I Want NOBODY, NOBODY but W♥nder Girls....

雖然昭熙唱功真係唔係幾好
但係我地見到佢以家慢慢咁練習
已經係好好既事啦

唱功唔好一直嫁啦.......不大把人都係:5645
泰妍同孝琳我又唔覺有咩特別好wo
好多人唱歌比佢2個好~
Poynter/Kaulitz/Lambert/Cook/Lee

Wonderful/V.I.P/Black Jack/4nia /A+/Citrine/Hottest/Say A/Guistar

16 12
發新話題