發新話題

[110104](#2更新)Secret公開專輯MV照片,新曲走復古路線?

周杰倫唔係第一個將中國元素加入歌曲的人,
但就係引發中國風既人,
成功將中國風呢個term打入大眾心目中,
之後再有人做都冇佢咁成功,
諗起音樂上既中國風一定係先諗起周杰倫。

同樣情況WG作為引領復古風既代表人物,
好難同唔應該會比佢地更加成功,
諗起韓國樂壇既復古風都一定係先講WG,
而唔係其他人。

引用:
原帖由 ---儀--- 於 2011-1-4 22:32 發表
哈...證明WG成功...
橋唔怕舊最緊FANS受!
多唔多人受我唔理住,
但係我先唔會欣賞呢種做法。

公平D講
「復古」只係一個手法
呢個手法唔係WG/JYP原創
只要係好音樂,無可厚非的

但我想講既係...secret咁夠膽用中版歌做主打?
女團只愛Wonder Girls
Wonder Girls只愛先藝
--------------------------------
為Wonder Girls寫的廣東歌:
::非君不愛::(Nobody)
::咫尺天涯::(日月之歌)
::too different tears::(2 Different Tears)

少女時代又係咁,Secret又係咁, 仲未計之前其他歌手果d
我唔會講WG係唔係最適合復古, 但係WG係第一個帶起呢種風格, 呢個就係WG獨有既特色,
JYP好努力幫自己歌手搵到一種獨特既風格,其他人一個唔該就攞左人地個IDEA,
你話大路野,人人都做就冇問題啫,復古呢D係比較Special既野,確實係冇買專利,不過咁多人跟,講真我好唔鍾意
I Want NOBODY, NOBODY but W♥nder Girls....

咁或者我咁講:
-作為一個kpop fans
唔通成個韓國樂壇真係只可以得WG先可以復古?咁樣某程度上扼殺左其他團既可能性

-作為一個WF
我對自己既偶像好有信心,其他團做復古都可以好好,但一定冇WG咁好
女團只愛Wonder Girls
Wonder Girls只愛先藝
--------------------------------
為Wonder Girls寫的廣東歌:
::非君不愛::(Nobody)
::咫尺天涯::(日月之歌)
::too different tears::(2 Different Tears)

引用:
原帖由 kumera 於 2011-1-4 23:13 發表
公平D講
「復古」只係一個手法
呢個手法唔係WG/JYP原創
只要係好音樂,無可厚非的

但我想講既係...secret咁夠膽用中版歌做主打?
公平d講,
問題在於係唔係原創,
當一個概念成功或者被人發揚光大既時候,
然後有好多人跟住做,
咁樣Fair唔Fair,
個個做藝術都抱呢d態度,
見到人地成功就跟住做,
咁樣重會有進步咩?
嗰d重可唔可以叫好既藝術?

引用:
原帖由 kumera 於 2011-1-5 00:07 發表
咁或者我咁講:
-作為一個kpop fans
唔通成個韓國樂壇真係只可以得WG先可以復古?咁樣某程度上扼殺左其他團既可能性

-作為一個WF
我對自己既偶像好有信心,其他團做復古都可以好好,但一定冇WG咁好 ...
唔係唔畀人用某個idea或者元素,
不過用人地既賣點做自己賣點就變左冇自己特色,
用還用,應該要揾d新既賣點。

引用:
原帖由 中文王 於 2011-1-4 22:49 發表

多唔多人受我唔理住,
但係我先唔會欣賞呢種做法。
你唔欣賞但佢自己fans必撐

引用:
原帖由 ---儀--- 於 2011-1-5 00:59 發表

你唔欣賞但佢自己fans必撐
我表達自己意見啫,
佢地鍾意係佢地既事,
我又唔會迫其他人buy我嗰套。

講真我唔係好接受到個個女團都復古lo~

可能世界會變~
可能未來會變~
可能您會變~
但係我對您既愛
係永恆不變.......

發新話題